တ႐ုတ္ႏုိင္ငံက လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးခင္း |
အေမရိကန္ကိုတင္သြင္းတဲ့ တခ်ဳိ႕နိုင္ငံေတြက ဆန္ေတြမွာ ေမြးကင္းစေတြနဲ႔ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ရွိနိုင္တဲ့ပမာဏ ခဲေတြ ပါဝင္ေနတာကို သိပၸံပညာရွင္တဖဲြ႔ရဲ႕ စမ္းသပ္မႈတခုက ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္၊ အေမရိကန္ကိုသြင္းတဲ့ အာရွ၊ ဥေရာပနဲ႔ ေတာင္အေမရိကနိုင္ငံေတြက ဆန္ေတြကို သိပၸံပညာရွင္ေတြ စမ္းသပ္ စစ္ေဆးတာမွာ ထိုင္ဝမ္နဲ႔ တရုတ္နိုင္ငံက တင္သြင္းတဲ့ဆန္ေတြမွာ ခဲ ပမာဏအမ်ားဆံုးပါဝင္တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္၊
ဆန္ ၁ ကီလိုဂရမ္မွာ ခဲ ၆ မီလီဂရမ္ကေန ၁၂ မီလီဂရမ္အထိ ပါဝင္ေနတာကို ပွ်မ္းမွ်ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္၊ တခ်ဳိ႕ ကေလးအစားအစာေတြထဲမွာဆိုရင္ ခဲပါဝင္မႈပမာဏ အျမင့္ဆံုးျဖစ္ေနတာကို ေတ႔ြခဲ့ၾကပါတယ္၊ အဲဒီလို ဆန္ကေနလုပ္တဲ့အစားအေသာက္ေတြကို ေမြးကင္းစေတြနဲ႔ ကေလးေတြကိုေန႔စဥ္ စားမိရင္ အေမရိကန္ အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆးဝါးဌာနက လံုၿခံဳတယ္လို႔ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ပမာဏထက္ အဆေပါင္း 30 ကေန 60 ပိုမ်ားလိမ့္မယ္လု႔ိ ဦးေဆာင္ေလ့လာသူက ေျပာပါတယ္။
ဆန္ကိုအဓိကပိုစားတဲ့ အာရွကေလးငယ္ေတြနဲ႔ ေမြးကင္းစေတြမွာ အႏၱရာယ္ ၂ ဆပိုမ်ားတယ္လို႔လဲ သူက ေျပာပါတယ္၊ ထိုင္း၊ India၊ အီတလီ၊ ဘူတန္နဲ႔ Czech သမၼတနိုင္ငံေတြက ဆန္နမူနာေတြထဲမွာလဲ ခဲပါဝင္မႈ ပမာဏ သိသိသာသာ မ်ားေနတာ ေတြ႔တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။
ပါကစၥတန္၊ Brazil နဲ႔ တျခားနုိင္ငံေတြကဆန္ေတြကိုလဲ ဆက္လက္ စစ္ေဆးေနၾကပါတယ္၊ အေမရိကန္မွာ စုစုေပါင္း ဆန္စားသံုးမႈရဲ႕ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္းကပဲ နိုင္ငံျခားက တင္သြင္းတဲ့ ဆန္ေတြျဖစ္ေပမဲ့ ျပည္ပကဆန္တင္သြင္းမႈ ပိုမ်ားလာတာနဲ႔အတူ ဒီဆန္ေတြကို ဆူပါမားကက္ေတြ၊ စားေသာက္ဆိုင္ေတြနဲ႔ တခ်ဳိ႕ကုန္စံုဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းခ်ေနၾကပါတယ္။
VOA Burmese Fan Page