ျမစ္ႀကီးနား ၊ ဇြန္ ၁၈
ကခ်င္ျပည္နယ္ ျမစ္ႀကီးနားၿမဳိ႕ ကခ်င္႐ိုးရာ အိမ္ေထာင္စု ဆုေတာင္းပြဲ တြင္ ေကြၽးေမြးသည့္ ကခ်င္ ဒံေပါက္ႏွင့္ အေအး စားေသာက္သျဖင့္ လူတစ္ရာေက်ာ္ အဆိပ္သင့္ခဲ့ျခင္းမွာ ဓာတုေဗဒ အဆိပ္ မဟုတ္ဘဲ ဘက္တီးရီးယားပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ကခ်င္ျပည္နယ္ က်န္းမာေရး ဦးစီးမွဴး ေဒၚၾကည္လြင္က အတည္ျပဳ ေျပာၾကားသည္။
ယင္း အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ပြားၿပီးေနာက္ ျမစ္ႀကီးနားၿမဳိ႕ေပၚတြင္ ဓာတုေဗဒ အဆိပ္ခတ္သည္ဟု ေကာလာဟလ သတင္းမ်ား ထြက္ေပၚ ေနသည့္အတြက္ The Voice ၏ ေမးျမန္းမႈကို အထက္ပါ အတိုင္း ေျပာၾကားခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
"Stapphylo coccus ဆိုတဲ့ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး အစာ ထုတ္လြင့္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ တယ္" ဟု ဆိုသည္။
ဇြန္လ ၁၆ ရက္ေန႔က လူတစ္ရာေက်ာ္ အစာ အဆိပ္သင့္ခဲ့သည့္ ကခ်င္ ဒံေပါက္ႏွင့္ အေအးမ်ားကို ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ စမ္းသပ္ေနၿပီျဖစ္ၿပီး အမ်ားျပည္သူ သိရွိေစရန္ အတိအက် ထုတ္ျပန္ေပးသြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ထပ္ေလာင္း ေျပာၾကားသည္။
ွStapphylo coccus အမည္ရွိေသာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးသည္ ရာသီဥတု ပူျပင္းခ်ိန္ တြင္ အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ (ဥပမာ - လက္ မသန္႔ရွင္းျခင္း) အစား အေသာက္ထဲသို႔ ဝင္ေရာက္ခဲ့ၿပီး ဓာတ္ျပဳကာ အဆိပ္ထုတ္လႊတ္ မႈ ျဖစ္ေပၚေစသည့္အျပင္ အပူခ်ိန္ ၃၇ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္တြင္ မ်ဳိးပြားႏိုင္ သည့္အတြက္ အစားအေသာက္ အနည္းအမ်ားေပၚ မူတည္၍ က်န္းမာေရး ထိခိုက္မႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေစေၾကာင္း ဓာတ္ခြဲခန္း ဆရာဝန္ တစ္ဦးက ရွင္းျပသည္။
လက္ရွိ အေနအထားအရ အစာ အဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ခဲ့ေသာ လူ ၁၅၁ အနက္ ၁၄၇ ဦးမွာ ေဆး႐ုံမွ ဆင္းသြားၿပီျဖစ္ၿပီး က်န္ေလးဦးမွာ စိုးရိမ္ဖြယ္ရာ အေနအထား မရွိေၾကာင္း ျမစ္ႀကီးနားေဆး႐ုံ ဆရာဝန္မ်ား၏ ေျပာဆိုခ်က္ အရ သိရသည္။
The Voice Weekly
ျမစ္ႀကီးနားၿမိဳ႕ လူတစ္ရာေက်ာ္ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေၾကာင့္ဟုဆို
Labels:
က်န္းမာေရး