(၁) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး - ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ ပ႐ို တင္းဓာတ္ႂကြယ္၀႐ံုသာမက မနက္
ခင္းတြင္ စားသံုးထားပါက တစ္မနက္ လံုး ဗုိက္၀ေနေစ၍ အျခားလိုအပ္ေသာ
အာဟာရမ်ားႏွင့္လည္း ျပည့္စံု ေနပါတယ္။
(၂)အုတ္စပါး(Oatmeal)- အုတ္စပါးကေတာ့ ေန႔သစ္တစ္ခုစတင္ဖုိ႔ အေကာင္းဆံုးအစာတစ္ခုျဖစ္သလို သင့္ရဲ႕အစာအိမ္ကိုလည္း အလုပ္ ခဏခဏ လုပ္ေစျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အုတ္စပါး ဆန္ျပဳတ္ထံမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး ေသြးတြင္း အဆီနဲ႔ သၾကား ဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ထုိ႔ထက္သာမက အုတ္စပါးထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း(anti oxidant)မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၃). လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
(Green tea)- Green tea ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို သိသာစြာ ေလ်ာ့နည္းေစ႐ံု သာမက ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းက ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အေရျပား ကင္ဆာစသည့္ ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ပြားမႈအား ေလ်ာ့နည္းေစသည္။ ထို႔ျပင္ green tea တြင္ ပါ၀င္ေသာ Polyphenols ႏွင့္ Flavonoids တို႔က ခုခံအားစနစ္ကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ဆီးခ်ိဳ ထိန္းသိမ္းရာ၌လည္းကူညီေပး ေၾကာင္း သိရသည္။
(၄). ဒိန္ခ်ဥ္- ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ ကယ္ဆီ ယမ္မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး အ႐ိုးႏွင့္သြား မ်ားကုိ ခုိင္ခံ့ေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ ဒိန္ ခ်ဥ္က အစာအိမ္ကို ကူညီႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း၊ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္းတို႔ အား သက္သာေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ အေရျပားအား ႏူးညံ့ေခ်ာမြတ္ေစ၍ အေပၚယံလႊာရွိဆဲလ္အေသမ်ား ကို ကြာက်ေစႏုိင္သည္။
(၅). အသီးမ်ား- ပန္းသီး၊ ဖရဲသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဘယ္ရီ သီးစတဲ့အသီးအမ်ိဳးမ်ိဳးစားျခင္းက သင့္ကိုေနာက္တစ္ႀကိမ္အစာမစားမီ အခ်ိန္ထိ လုိအပ္ေသာစြမ္းအင္ ပမာဏကို မပိုမလိုတိက်စြာေထာက္ပံ့ ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
မိုင္ကိ
Ref: WebMD
Health Updates Journal
(၂)အုတ္စပါး(Oatmeal)- အုတ္စပါးကေတာ့ ေန႔သစ္တစ္ခုစတင္ဖုိ႔ အေကာင္းဆံုးအစာတစ္ခုျဖစ္သလို သင့္ရဲ႕အစာအိမ္ကိုလည္း အလုပ္ ခဏခဏ လုပ္ေစျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အုတ္စပါး ဆန္ျပဳတ္ထံမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး ေသြးတြင္း အဆီနဲ႔ သၾကား ဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ထုိ႔ထက္သာမက အုတ္စပါးထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း(anti oxidant)မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၃). လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
(Green tea)- Green tea ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို သိသာစြာ ေလ်ာ့နည္းေစ႐ံု သာမက ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းက ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အေရျပား ကင္ဆာစသည့္ ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ပြားမႈအား ေလ်ာ့နည္းေစသည္။ ထို႔ျပင္ green tea တြင္ ပါ၀င္ေသာ Polyphenols ႏွင့္ Flavonoids တို႔က ခုခံအားစနစ္ကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ဆီးခ်ိဳ ထိန္းသိမ္းရာ၌လည္းကူညီေပး ေၾကာင္း သိရသည္။
(၄). ဒိန္ခ်ဥ္- ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ ကယ္ဆီ ယမ္မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး အ႐ိုးႏွင့္သြား မ်ားကုိ ခုိင္ခံ့ေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ ဒိန္ ခ်ဥ္က အစာအိမ္ကို ကူညီႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း၊ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္းတို႔ အား သက္သာေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ အေရျပားအား ႏူးညံ့ေခ်ာမြတ္ေစ၍ အေပၚယံလႊာရွိဆဲလ္အေသမ်ား ကို ကြာက်ေစႏုိင္သည္။
(၅). အသီးမ်ား- ပန္းသီး၊ ဖရဲသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဘယ္ရီ သီးစတဲ့အသီးအမ်ိဳးမ်ိဳးစားျခင္းက သင့္ကိုေနာက္တစ္ႀကိမ္အစာမစားမီ အခ်ိန္ထိ လုိအပ္ေသာစြမ္းအင္ ပမာဏကို မပိုမလိုတိက်စြာေထာက္ပံ့ ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
မိုင္ကိ
Ref: WebMD
Health Updates Journal